Kentsel Dönüşüm Süreci Nasıl İşliyor?
Binanızın Kentsel Dönüşüme girmesi için öncelikle yetkili kuruluşların herhangi birinden Riskli Yapı Tespit Raporu almanız gerekmektedir. Binada bulunan mülk sahiplerinden herhangi birinin rapor için başvuruda bulunması yeterlidir. Riskli Yapı Tespit Raporu Bakanlık Onayı alındıktan sonra artık binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girmiştir.
Belediye tüm mülk sahiplerine ‘’Bina Risklidir’’ bilgilendirme yazısını yazar. İsteyen mülk sahipleri hazırlanmış ve onaylanmış raporun yeniden incelenmesi için bakanlığa itirazda bulunabilir. İtiraz süresi ‘’Bina Risklidir’’ tebligatını aldıktan sonraki 15 gün içindir. İtiraz komisyonu hızlı bir şekilde bu raporu inceleyerek karara bağlar. Komisyon bina riskli kararı verdiğinde artık binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girmiştir ve yıkılacaktır.
Bu aşamadan sonra en az 60 gün içinde binanızı nasıl, hangi müteahhitle, hangi paylaşımla, ne kadar sürede yaptıracağınızı; en az 2/3 çoğunlukla sağlanan Bina Ortak Karar Protokolünü hazırlayarak belirtmeniz ve karara bağlamanız gerekmektedir. 60 gün içinde bu karar alınamaz ise en fazla 30 gün daha ek süre verilir, sonrasında şikayet ile birlikte binanız mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yıkılır. Bu durumda yıkım masrafları her kişinin arsa payı oranınca paylaştırılır ve tapuya eklenir.
Belirlenen Müteahhit Firma ile Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapılarak hazırlanan Mimari, Teknik ve Hukuki şartlar Noter’ den tasdik ettirilir. Sonrasında yeni binanızın belediye projeleri hazırlanacak, belediyeden inşaat izni alınacak, inşaat yapılacak, yapı denetim inşaatı kontrol edecek ve son olarak yeni dairelerin iskanlı tapuları alınacaktır.
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Tüm bu süreçte MEF Yapı – Danışmanlık, Mühendislik & Mimarlık çözüm ortakları ile yanınızda sizlere hizmet vermektedir.